E-Boda V200 Eruption – Un Nexus de talie romaneasca [REVIEW]
E-boda V200 Eruption este un nume sonor pentru unul dintre cele doua dispozitive mobile lansate de companie pe piata autohtona. Probabil va intrebati de ce l-am denumit „un Nexus de talie romaneasca”, voi explica in urmatoarele randuri de ce cred ca merita acest nume.
E-boda a mizat pana acum pe seria dispozitivelor ieftine si foarte ieftine. Probabil nu este una dintre companiile al caror nume vine pe buzele celor care vorbesc de cele mai performante dispozitive, insa cu siguranta este foarte cunoscuta de cei care au trecut pe la standurile marilor retaileri sau ale marilor hypermarket-uri din tara, unde sunt prezenti cu produse cu un pret redus.
Performanta produselor lor este un atu demn de mentionat cand vorbim de cele doua smartphone-uri lansate recent, E-boda V200 Eruption si E-boda V100 Storm sunt acestea. In cadrul acestui review, vom trata, eficient si pe scurt, modelul V200, cel mai performant dintre cele doua.
Design
Ambalajul este simplu, descriptiv, si detine o mare parte din specificatiile smartphone-ului. In interior regasim incarcatorul de priza, un cablu microUSB pentru incarcarea telefonului atat din priza, cat si din computer, o folie pentru ecran si doua capace pentru spatele telefonului, unul de culoare neagra si unul de culoare alba. Interesanta este decizia E-boda de a include si un al doilea capac, pentru cei cu alte preferinte de culoare decat negru standard.
Cand vorbim de design, deja incep asemanarile cu Nexus, Google Nexus. Discutam, cum era de asteptat, de butoane capacitive pe partea frontala, similare cu cele ale telefonului de la Google, de o forma rotunjita si destul de eleganta si de o rama din plastic cromata, tot pe partea frontala. Aceasta din urma impiedica si contactul direct al ecranului cu orice suprafata pe care este lasat.
Dispunerea butoanelor este ergonomica, butoanele de volum fiind situate pe partea stanga si usor de apasat si in acelasi timp oferind un feedback complet. Butonul de Power/StandBy este in partea dreapta, sus, si este bine definit pentru a il gasi rapid cu degetul mare. Conectorul de alimentare si cel de casti se afla pe marginea superioara, pozitie comoda pentru cei care asculta muzica la casti, dar mai putin comoda pentru situatiile cand esti nevoit sa vorbesti la telefon in timp ce il ai la incarcat. Oricum, intre noi fie vorba, nu este recomandat sa vorbesti la telefon in timp ce se incarca.
Smartphone-ul este unul de tip dual-SIM. Sub capacul bateriei avem cele doua SIM-uri, paralele, bine notate, iar langa acestea slot-ul pentru cardul microSD, deasupra caruia este avertizat utilizatorul sa nu il scoata in timp ce telefonul este in stare de functionare. Aceste avertismente sunt binevenite, pentru ca orice card microSD sau SIM ar trebui scos sau introdus atunci cand dispozitivul este oprit. Nu foarte multi utilizatori tin cont de acest lucru, dar apoi se mica ca nu mai functioneaza cardul sau cartela SIM – desi curentii sunt mici, daca dispozitivul acceseaza cardul in timp ce acesta este scos, sunt posibile pierderi de date sau chiar defectarea acestuia.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/Eboda V200 Eruption/”/]
Specificatii
[table id=183 /]
Display si Camera
Display-ul unui smartphone poate fi considerat pe buna dreptate unul dintre cele mai importante elemente. In primul rand, este cel pe care il privim atunci cand folosim telefonul, iar digitizer-ul, touch-ul, este cel prin care interactionam cu acesta. Asadar, sunt absolut necesare culori vii, placute, o rezolutie buna si un feedback foarte rapid la atingere.
Display-ul E-Boda V200 Eruption este unul de tip IPS. Desigur, exista multe versiuni de IPS, unele mai calitative altele mai slabe, toate insa ofera un avantaj esential: culorii mult mai realiste si o luminozitate uniforma. Rezolutia de 540×960 pixeli este decenta, insa putin sub media de 720p folosita de obicei pentru diagonala de 4,5 inci.
Touchscreen-ul, digitizer-ul de care vorbeam mai devreme, este foarte sensibil, chiar comparabil cu cel al telefoanelor high-end – un punct forte al acestui dispozitiv.
Camera foto principala are o rezolutie de 8 Megapixeli, este proeminenta pe partea din spate a telefonului si este insotita de un dual-flash suficient pentru fotografie la interior. Protectia camerei foto este realizata din material plastic care nu afecteaza insa foarte mult claritatea imaginilor captate.
Meniul camerei foto este destul de complex, permite modificarea balansului de alb, valorii ISO, precum si utilizarea altor preset-uri definite din fabrica, gen HDR, sau scene (Portret, Apus de Soare, Automat). Smartphone-ul are capabilitati de filmare 720p, setarea aferenta acestei rezolutii este denumita „Fine” in meniu.
Calitatea imaginilor este destul de buna, bineinteles daca vorbim de lumina naturala pe timpul zilei. La interior, incep sa se observe zgomotul de imagine si culorile mai putin reale. Avand in vedere insa si pretul la care se comercializeaza acest dispozitiv, nu prea avem ce sa reprosam, mai ales ca se comporta chiar mai bine decat multe alte modele de pe piata. La nivelul filmarii, stabilizatorul optic este unul de tip digital. Asta inseamna ca foloseste din rezolutia camerei foto pentru a completa pixelii din marginea filmarii, compensand miscarea. Optiunea poate fi dezactivata sau activata manual din meniu. Si aici tehnologia a evoluat destul de mult, iar daca va gasiti un punct de sprijin in timp ce filmati nu ar trebui sa intampinati nici un fel de probleme.
Meniu si Utilizare
Acest capitol este dedicat impresiilor si analizei meniului lui E-Boda V200 Eruption.
Meniul este curat, nu detine elemente adaugate de integratorul roman, de E-boda, nu detine interfete complexe si animatii enervante, se misca rapid si avem acces la multe din functiile telefonului in momentul in care il scoatem din cutie. Modificarile vizibile sunt cele la icoana de meniu, unde se afla logo-ul E-boda, si un efect 3D la trecerea dintr-o pagina in alta a meniului cu aplicatii. Restul elementelor modificate nu sunt vizibile si nu afecteaza utilizarea de zi cu zi.
Practic, smartphone-ul ofera o stabilitate destul de mare in timpul utilizarii, nu consuma resurse, nu ingreuneaza utilizarea, are si un impact pozitiv asupra bateriei. Mai jos, in galeria de imagini, puteti observa o mare parte din setarile camerei foto de care am vorbit mai sus, precum si elementele de baza ale meniului.
[dmalbum path=”/wp-content/uploads/dm-albums/E-boda V200 Eruption Meniu/”/]
Autonomie si Temperaturi
Acumulatorul, dupa cum am spus in sectiunea de specificatii, este unul de 1.800 mAh. Avand in vedere ca vorbim de un procesor dual-core si un ecran IPS de 4,5 inci, este firesc sa estimam autonomia la aproximativ o zi de functionare normala. Rezultatele utilizarii de zi cu zi, timp de o saptamana, cu patru casute de mail, conturi de social media active (Facebook, Twitter, Instagram) si o singura cartela la interior ne duc spre valorile estimate.
De mentionat ca refresh-ul informatiilor de pe social media si de pe casutele de mail a fost setat la cel mai mic timp posibil sau chiar notificari de tip push acolo unde era posibil. Incarcat peste noapte si cu luminozitate la 50%, telefonul a ramas aprins de la ora 8 dimineata pana seara la 20:45, cand si-a „dat duhul” dupa ce o ora m-a innebunit cu notificarile de baterie. 🙂 Aici se poate vedea efectul unui sistem de operare curat ce nu consuma resurse inutile in timp ce sta in buzunar.
Temperatura dispozitivului tinde sa creasca destul de mult atunci cand este solicitat intens pentru activitati de gaming sau vizionare de clipuri pe WiFi. Este relativ normal si, luand in calcul ca nu exista componente metalice pe spatele telefonului, as putea spune ca se incalzeste chiar mai putin ca un Nokia Lumia 925. Este pana la urma normal, mai ales pentru ca aceste dispozitive nu au o racire activa si au ajuns la frecvente egale sau mai mari de 1 GHz.
Calitatea Convorbirii
Paragraful de fata ar trebui analizat destul de bine. Pana la urma, vorbim de un smartphone a carui functie principala este cea de telefonie. Calitatea convorbirii lui V200 Eruption este medie spre buna. Sunetul este clar, casca este puternica, microfonul lasa putin de dorit. Microfonul ar fi trebuit totusi plasat pe partea stanga, putin mai departe de obraz si de preferat pe marginea de jos a telefonului, pentru ca atunci cand este tinut cu umarul, de exemplu, interlocutorul nu prea aude, microfonul este cam obturat.
De asemenea, ar trebui pus accent din ce in ce mai mult pe atenuarea activa a zgomotului (Noise Cancelling). Este o tehnologie relativ ieftina si poate fi implementata si pe alte modele decat cele de varf, aducand astfel un plus de valoare semnificativ.
E-boda V200 Eruption – Concluzii
Piata locala de dispozitive ar trebui trata cu ceva mai mare atentie decat pana acum.
E-boda v200 Eruption este dovada faptului ca putem avea un smartphone destul de bun la un pret mai mult decat rezonabil. Pragul psihologic de 1000 lei este destul de important pentru multi dintre utilizatori, iar pana acum telefoanele altor companii au depasit putin acest prag.
Ne-am obisnuit, pe de alta parte, sa vorbim de „nave spatiale”, iar in momentul in care punem mana pe un smartphone mid-rage sau low-end avem tendinta sa „dam cu el de pamant”. Adevarul este ca pot fi comparate cele high-end cu acestea tocmai pentru a ne da seama unde mai este loc de imbunatatire.
In cazul lui V200 Eruption, as sugera renuntarea la acel 1Market si as ramane la folosirea exclusiva a lui Google Play. 1Market este mai mult o interfata care preia aplicatii din Play si le instaleaza pe smartphone, de cele mai multe ori cu fel de fel de erori, pentru ca nu are crentialele sau certificatele necesare. Ideea de magazin de aplicatii functioneaza foarte bine cand e vorba de aplicatii exclusive, si nu aceleasi care se regasesc si pe Google Play.
O alta modificare pe care as face-o ar fi cea a feedback-ului ecranului si a butoanelor capacitive. Nivelul la care este setat motorasul de virbatii este destul de mare si poate fi destul de enervant cateodata. Poate fi oprit, desigur, insa atunci nu mai avem un raspuns fizic in momentul in care apasam butoanele.
E-boda V200 Eruption este un smartphone decent, cu o autonomie ridicata a bateriei si care, pentru un pret de 949 lei, este un produs demn de luat in seama.